Notis Hak Cipta

© Jasadbeku blogspot.com

Sebarang pengambilan mana-mana bahagian daripada tulisan di sini perlulah mendapat izin daripada Jasadbeku blogspot.com. Ataupun, sila beri kredit bahawa anda mengambil mana-mana kenyataan tersebut dari halaman ini.Ini bertujuan untuk keselamatan dalam kebebasan menulis.Terima kasih.

PERHATIAN

1. Jasadbeku.blogspot.com TIDAK bertanggungjawab terhadap semua komen yang dihantar pembaca dan diterbitkan semula di blog ini.

2. Komen 'anonymous' TIDAK akan disiarkan. Sebarang komen yang menyinggung rasa dan bersifat serangan peribadi menurut tafsiran Jasadbeku.blogspot.com juga tidak akan dilayan.

3. Muatan, catatan, entri, pandangan peribadi Jasadbeku blogspot.com TIDAK mewakili pandangan mana-mana pihak.

20 Oktober 2011

Kurus

"..seperti jasad perlukan makanan untuk kesihatan. Maka membaca dan ilmu pengetahuan itu merupakan makanan bagi akal. Sebab itu ada perbezaan tahap akal orang berilmu dan orang jahil. Tanpa ilmu ertinya akal kebuluran atau kekurangan makanan. Akal yang beku dan jumud berpunca dari kurangnya pengisian." katanya kepada aku.Aku diam berfikir.Kemudian secara tak sedar, kepala terasa bergerak perlahan, menggangguk tanda setuju barangkali.Kemudian aku melihat pada badan.Kurus-kekurangan makanan barangkali?.Tidak! Malaysia tidak pernah dilabelkan dengan nama Gurun Kebuluran.Tiada selera mungkin.Seraya berfikir ; apakah akalku ini juga kurus kerana kebuluran ilmu?.

Tiada ulasan: