Notis Hak Cipta

© Jasadbeku blogspot.com

Sebarang pengambilan mana-mana bahagian daripada tulisan di sini perlulah mendapat izin daripada Jasadbeku blogspot.com. Ataupun, sila beri kredit bahawa anda mengambil mana-mana kenyataan tersebut dari halaman ini.Ini bertujuan untuk keselamatan dalam kebebasan menulis.Terima kasih.

PERHATIAN

1. Jasadbeku.blogspot.com TIDAK bertanggungjawab terhadap semua komen yang dihantar pembaca dan diterbitkan semula di blog ini.

2. Komen 'anonymous' TIDAK akan disiarkan. Sebarang komen yang menyinggung rasa dan bersifat serangan peribadi menurut tafsiran Jasadbeku.blogspot.com juga tidak akan dilayan.

3. Muatan, catatan, entri, pandangan peribadi Jasadbeku blogspot.com TIDAK mewakili pandangan mana-mana pihak.

11 Oktober 2011

menCatat dan diCatat

"..selesai membuat minit mesyuarat Panitia Bahasa Melayu, ternyata aku manusia kemacar yang gagal untuk mencatat setiap butir-butir bicara yang selaju cahaya. Tidak seperti malaikat yang sering berada di kiri kananku; patuh, cekap dan berperanan mencatat setiap amalan aku, kau dan umat manusia.

"Jangan kamu catat dahulu dosanya sehingga dia melakukan lima kesalahan."Kata malaikat di sebelah kanan.Malaikat yang di kiri bertanya lagi, "Kalau dia telah melakukan lima kesalahan, apa yang harus aku catatkan?"
Jawab malaikat kanan, "Biarkannya, sehingga dia membuat kebaikan kerana kami telah diarahkan oleh Allah SWT bahawa satu kebaikan akan mendapat sepuluh pahala. Oleh itu hapuskanlah lima kesalahannya yang lalu sebagai tebusan dan kami masih simpankan untuknya lima pahala lagi."
Maka tercenganglah syaitan yang berdiri terkangkang apabila mendengarkannya seraya berkata, "Jika begini ini sampai bilakah aku dapat merosakkan anak Adam?.

Ternyatalah, Allah s.w.t Maha Pengasih.Dan aku percaya malaikat di kiri kananku juga sedang mencatat tentang aku sewaktu aku asyik menyelesaikan minit mesyuarat.

nota ; Pn.Asmawati Selamat,Ketua Panitia B.Melayu SMKSI, jangan sekeh saya jika ada silap.

Tiada ulasan: